Historicky

Kuba je vyloučena z Organizace amerických států • Dva členové skupiny provazochodců Flying Wallendas zahynuli v Detroitu poté, co se jejich sedmistupňová lidská pyramida zřítila • Britské noviny The Sunday Times získávají primát jako první týdeník s barevnou přílohou • V Berlíně je uskutečněna výměna pilota amerického výzvědného letadla F. G. Powerse, sestřeleného nad územím SSSR, za sovětského špiona Rudolfa Abela dopadeného v USA • West Side Story získává Oscara za nejlepší film na 34. Academy Awards • Brazílie zvítězila 3:1 nad Československem ve finále fotbalového mistrovství světa • Andy Warhol poprvé vystavil svoje Campbell´s Soup CansThe Rolling Stones debutují v londýnském Marquee Clubu • Ringo Starr nastupuje k Beatles • J. F. Kennedy prohlašuje, že Spojené státy stanou na Měsíci do konce dekády • Francie a Velká Británie podepisují dohodu o společném vývoji nadzvukového dopravního letadla Concorde • Opustili nás Vlasta Burian, Max Švabinský a Marylin Monroe • Na filmovém plátně se objevuje James Bond ztvárněn Seanem Connerym • Československé aerolinie začaly létat se čtyřmotorovým letadlem Bristol-Britannia na pravidelné lince Praha – Havana • Automobil Tatra 603 se prodával za 98 000,- Kčs

Klimaticky a oenologicky

Chladný rok, občasná krupobití. Zato vinobraní začalo sice až 4. října, ale za velmi dobrých podmínek. V odborných kruzích se někdy tento ročník podceňuje, ačkoliv dává velká, silná a zároveň jemná vína možná na úkor větší výraznosti. Cuvée: 60 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay. Ve vůni se prosazují karamelky, delikátní chuť se rozvíjí ve vrstvách tak hutných, že se do vína dá téměř kousnout.

Chef de Cave

René Philipponnat

Notes

Toto víno je druhým růžovým šampaňským značky Dom Pérignon! Nikoli však prvním růžovým domu Moët & Chandon. Již v roce 1873 tu vyrobili Carte Rose, v roce 1929 se dostalo k zákazníkům Rosé Brut Impérial Millésimé… Produkce růžových vín patří vlastně k tradici Champagně. Až do roku 1668 bylo zdejší víno červené, či lépe řečeno růžové v důsledku pomalého lisování modrých hroznů, které vedlo k rozpouštění barvících elementů ve slupce do vína. S rozvojem technologie tento zdroj barvy ustoupil do pozadí a vína byla světlejší (barva byla známa jako œil-de-perdrix). Posléze se zapojil do hry liqueur de Fismes, přísada na bázi povařených ostružin.


Bugsy's Bar
Moët and Chandon Champagne

Dom Pérignon