Historicky

Československo porazilo na mistrovství světa v hokeji sovětskou sbornou nejprve 2:1 a pak 4:3 • Jan Palach se upálil na protest proti okupaci ČSSR vojsky Varšavské smlouvy • Poprvé se vznesl do vzduchu hypersonický dopravní letoun Concorde • Mario Puzo vydal román Kmotr • Neil Armstrong učinil první kroky po povrchu Měsíce • Prostřednictvím systému ARPANET, předchůdce internetu, byla odeslána první zpráva • Beatles uspořádali poslední veřejný společný koncert • Časopis Sovětskij Sport označil Emila Zátopka za veřejného nepřítele • John Lennon se oženil v Gibraltaru s Yoko Ono • Svět opustil Jiří Šlitr

Klimaticky a oenologicky

Hromy a blesky po téměř celé léto. Sklizeň začala 1. října; počasí se umoudřilo, nastaly suché slunné dny… Potíže vedly k nakyslým hroznům, z nichž vznikala jednoduchá, břitká vína. Ale jaký zázrak se s nimi stal za dobu zrání! Rozkvetla do pozoruhodné velikosti a elegance. Cuvée: 50 % Pinot Noir, 20 % Pinot Meunier, 30 % Chardonnay. Pinot Meunier je spíše skryt, zatímco Chardonnay hraje nadále velmi energicky svou roli.

Chef de Cave

René Philipponnat

Notes

„Produkovat ročníkové víno není v žádném případě povinnost,“ konstatuje Benoît Gouez, Moët & Chandon Chef de Cave. „Jestliže se určitý rok pro Vintage Champagne nehodí, tak se jednoduše nevyrobí. Dlužno dodat: v určitém domě. Každý rok je jiný. Některé roky jsou přijatelné pro každého, jiné jen pro někoho.“

Bugsy's Bar
Moët and Chandon Champagne

Dom Pérignon