Historicky

Československo porazilo na mistrovství světa v hokeji sovětskou sbornou nejprve 2:1 a pak 4:3 • Jan Palach se upálil na protest proti okupaci ČSSR vojsky Varšavské smlouvy • Poprvé se vznesl do vzduchu hypersonický dopravní letoun Concorde • Mario Puzo vydal román Kmotr • Neil Armstrong učinil první kroky po povrchu Měsíce • Prostřednictvím systému ARPANET, předchůdce internetu, byla odeslána první zpráva • Beatles uspořádali poslední veřejný společný koncert • Časopis Sovětskij Sport označil Emila Zátopka za veřejného nepřítele • John Lennon se oženil v Gibraltaru s Yoko Ono • Svět opustil Jiří Šlitr

Klimaticky a oenologicky

Hromy a blesky po téměř celé léto. Sklizeň začala 1. října; počasí se umoudřilo, nastaly suché slunné dny… Potíže vedly k nakyslým hroznům, z nichž vznikala jednoduchá, břitká vína. Ale jaký zázrak se s nimi stal za dobu zrání! Rozkvetla do pozoruhodné velikosti a elegance. Dom Pérignon nezůstal pozadu. Cuvée: 50 % Pinot Noir, 50 % Chardonnay. Vůně je komplexní, koncentrovaná, se stopami kandovaného ovoce, hořké čokolády, kůže a sušených květin, chuť je silná na strohém pozadí. Víno zůstává zprvu uzavřeno, posléze však ukazuje svou bezvadnou strukturu. Závěr je překvapivě ovocný.

Chef de Cave

René Philipponnat

Odkalení

2006

Notes

Dnes jsme si jisti, že šumivé víno nikdo nevynalezl. Poskytla nám je sama matka Příroda. Ve vínech, která nestačila prokvasit do zimy, se kvašení vlivem nízké teploty zastavilo. Na jaře po oteplení se kvasinky probudily k životu a uvolňování oxidu uhličitého pokračovalo. Už jen stačilo uvěznit ho trvale v láhvi… Úkolů bylo před vinaři více.

Bugsy's Bar
Moët and Chandon Champagne

Dom Pérignon