Historicky

Global Positioning Systém (GPS) byl uvolněn pro civilní účely • The Red Hot Chilli Peppers vydali svoje první album • Stanislav Petrov odvrátil nukleární válku díky identifikaci falešného poplachu • Jarmila Kratochvílová zaběhla v Mnichově dosud platný světový rekord v běhu na 800 metrů (1:53,28) • Na českém území byly rozmístěny sovětské rakety středního doletu • Po rekonstrukci bylo otevřeno Národní divadlo v Praze • V Československu byla úspěšně provedena transplantace jater • Angolská Unita unesla 66 československých občanů, kteří pracovali na výstavbě tamější celulózky • Zemřel Luis Buñuel, španělský režisér, který napsal ve svých vzpomínkách: „V barech jsem strávil rozkošné okamžiky. Bar je pro mne místem určeným k meditaci a k soustředěnému zamyšlení, bez něhož je život nemyslitelný... Když se octnu sám při posvátné hodině aperitivu v malém pokoji, kde mám seřazeny svoje láhve, rád si vzpomínám na bary, které jsem měl rád.“

Klimaticky a oenologicky

Opět žádné drama. Po vlhkém jaru začala réva kvést za ideálních podmínek. Léto bylo teplé a několik dní silných dešťů krátce před sběrem hroznů už nemohlo ohrozit vynikající kvalitu hroznové šťávy. Vinobraní začalo 26. září za nestálého počasí. Přesto se tento rok podařilo vyrobit na 300 milionů láhví šampaňského. Víno mělo proti minulému ročníku vyšší aciditu a tendenci poměrně rychle zrát a získávat suché tóny s mírně nakouřeným závojem. Cuvée: 50 % Pinot Noir, 50 % Chardonnay. Kombinace v typickém Dom Pérignon stylu. Dobře se pije a je šťavnaté jako broskev…Vůně je klasická, zralá a výrazná. Původní náznaky toustu a především lískového oříšku se postupně mění na závoj briošek, medu a koření. Chuť začíná ostře, přímo, otevřeně a vyvolává brzy silný dojem plnosti a intenzity, následována silným aromatickým závěrem představujícím brilantní vyváženost jemné chuti a acidity.

Chef de Cave

Dominique Foulon

Odkalení

2003

Notes

Po odkalení vína se – před definitivním uzavřením láhve – přidá k vínu dozážní likér. Množství cukru v dozážním likéru upraví styl vína, jež se pak objeví na etiketě jako Brut Nature (méně než 3 g cukru na litr), Extra Brut (0–6 g/l), Extra Dry (12–17 g/l), Brut (méně než 12 g/l), Sec (17–32 g/l), Demi-sec (32–50 g/l), Doux (50 g/l a více).

Bugsy's Bar
Moët and Chandon Champagne

Dom Pérignon