Historicky

Konala se naposledy Celostátní spartakiáda • Microsoft uveřejnil první verzi operačního systému Windows • Michail Gorbačov stanul v čele Sovětského svazu • Boris Becker se stal v sedmnácti letech nejmladším vítězem Wimbledonu • Podařilo se najít vrak Titaniku • Britští vědci objevili ozonovou díru • Coca-Cola prezentovala New Coke; po půlroce se rychle vrátila k původní receptuře • Film Miloše Formana Amadeus získal Oskara • Zemřel Marc Chagall • Byl zahájen provoz na trase B pražského metra • V jaderné elektrárně Dukovany byl spuštěn první reaktorový blok • Vznikl film Vesničko má středisková • Nad územím Československa byly odpáleny asi poslední rakety – proti vrtulníku AH-1S Cobra, který pronikl nad Šumavu • Účastníci pouti na Velehradě vypískali ministra kultury Milana Klusáka

Klimaticky a oenologicky

Mrazy v zimě (až –25°C) a mrazíky koncem dubna, indiánské léto v září a říjnu. Vinobraní začalo 30. září za ideálního počasí, jež si ničím nevysloužilo pozornost, snad jen relativně menší výtěžností vinic, jež však – možná i díky tomu – poskytly hrozny mimořádné kvality. Pohádkově krásná šampaňská vína s květinovými tóny a okouzlující vůní, sametově hladká. Cuvée: 50 % Pinot Noir, 50 % Chardonnay. Vůně je zprvu kořeněná, rychle však přechází do lesních jahod, pak se postupně objevují náznaky nahřáté briošky, čokolády a dokonce lanýžů. Chuť je plná, bohatá a koncentrovaná. Nádherné víno s vůní poznamenanou pinotem z Aÿ. „Jedno z nejlepších růžových šampaňských, které jsem kdy ochutnal,“ říká o něm znalec Richard Juhlin2…

Chef de Cave

Dominique Foulon

Odkalení

2006

Notes

Rosé je možno vyrobit buď metodou saignée, tj. nakvašením slupek modrých hroznů (barvivo se rozpouští v alkoholu), nebo míšením červených a bílých vín (povoleno pouze v Champagni), nebo přidáním (adicí) červeného vína k tirážnímu nebo dozážnímu likéru. Chuťově je velmi obtížné – ne-li přímo nemožné – postřehnout rozdíl. Aditivní metoda ovšem vyžaduje otevřít rosé šampaňské nejdříve po roce či dvou, aby mělo červené víno dost času spojit se dokonale s vínem bílým!

2 Richard Juhlin: 4000 Champagnes, Flammarion Paris 2004, str. 288

Bugsy's Bar
Moët and Chandon Champagne

Dom Pérignon