Historicky

Václav Havel byl zvolen prezidentem České a Slovenské federativní republiky • Gottwaldov byl přejmenován na původní Zlín • Z amerického Isabella Stewart Gardner Musea bylo ukradeno 12 obrazů v ceně asi 300 milionů dolarů; dodnes je to největší krádež v dějinách USA • V Praze poprvé vystoupili Rolling Stones • Fotograf Jiří Erml začal v New Yorku fotografovat slavnou kolekci snímků Sebrané bary • Renáta Gorecká se stala Miss Czechoslovakia • Šikmá věž v Pise byla z bezpečnostních důvodů uzavřena • V Moskvě byla otevřena první restaurace McDonald’s • Irák napadl Kuvajt a začal tak válku v zálivu • Československo navštívil papež Jan Pavel II. • Leonard Bernstein se naposledy postavil za dirigentský pult, aby řídil Beethovenovu Symfonii č. 7 • Německá demokratická republika a Spolková republika Německo se sjednotily • Francouzský vysokorychlostní vlak TGV dosáhl při klesání do údolí řeky Loire rekordní rychlosti 515,3 km/hod. • Na Staroměstském náměstí vybuchla amatérsky zhotovená bomba

Klimaticky a oenologicky

Mrazíky v dubnu ovlivnily již rašící révu, období květu postihly nižší teploty a déšť, parné léto a bohaté srážky předcházely vinobraní. Sklizeň začala už 11. září, ale za dobrého počasí a všechny obavy vinařů smazala: Hroznů byla spousta a byly bohaté. Vína jsou velmi speciální: Mají působivou strukturu, jsou bohatá na aromatické esence a tak hustá, že do nich můžete téměř kousnout. Zráním získávají medové tóny a v závěru bývá znát šafrán. Cuvée: 42 % Pinot Noir, 58 % Chardonnay. Ve víně rozeznáte vůni moře, minerálů a koření, pražené kávy; střídá ji ječný slad a sušená kůra citrusů. Chuť je svůdná, suchá a jako zvon čistá. Přetrvávající tóny kandované kůry citrusů potvrzují vůni.

Chef de Cave

Dominique Foulon

Odkalení

2007

Notes

Řada Dom Pérignon Œnothèque představuje vína, jež zrála podstatně déle sur pointes, na kalech, a byla odkalena krátce před tím, než byla odeslána zákazníkovi. Dlouhý kontakt vína s kvasinkami se projevuje zvláštní chlebu podobnou vůní. Víno se řečí vinařů označuje jako D. T., což znamená dégorgement tardif, případně late-disgorged, otrocky přeloženo: odkaleno co nejpozději. Vína jsou svěží, ale mají zároveň aroma dlouhého zrání. „The best wines: Bollinger R. D., Jacqesson D. T., Dom Pérignon Œnothèque.“ 3

3 Richard Juhlin, 4000 Champagnes, Flammarion Paris 2004, str. 76

Bugsy's Bar
Moët and Chandon Champagne

Dom Pérignon