Historicky

V České republice byl zaveden dálniční poplatek • Stát Mississippi konečně ratifikoval 13. dodatek ústavy USA zakazující otroctví • Na základě Dohod Mezinárodního měnového fondu se stala česká koruna volně směnitelnou • Vznikla swingová kapela Ondřej Havelka & Melody Boys • Odešli Kingsley Amis, Josef Kemr a Michal Tučný • 31. března v 19 hodin se poprvé otevřel Bugsy´s bar a v Čechách začala definitivně doba koktejlová • Maďarský barman Géza Toth se postaral o zápis do Guinnessovy knihy rekordů, když za 74 minuty připravil 500 longdrinků • Hacker Kevin Mitnick byl obviněn z proniknutí do zabezpečených počítačových systémů USA a uvězněn • Byl vymezen tzv. Schengenský prostor • Začíná se mluvit o DVD • Mrtvice dubů, neznámá choroba těchto stromů, je poprvé zpozorována v Kalifornii

Klimaticky a oenologicky

Jaro bylo spíše deprimující, mrazíky postrašily 20. a 21. dubna, réva začala kvést pozdě a rychle, ale to léto, ty horké vlny koncem června! Další dva měsíce téměř bez mráčku, sem tam ojedinělá bouřka, nejvyšší letní teploty za posledních třicet let. Sklizeň Chardonnay začala 18. září za chladného, ale slunného počasí, o týden později se trhaly první hrozny Pinot Noir. Velký ročník! Delikátní ovocitost, karamelový závoj. Velký potenciál zrání.
Cuvée: 60 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay.

Chef de Cave

Dominique Foulon

Notes

Opačným pólem suchých vín na glóbu chutí je šampaňské označené jako demi-sec, polosuché, či dokonce doux, sladké. Vinný mošt pro jejich výrobu pochází zpravidla z tzv. druhého lisování a v cuvée je poměrně vysoké procento Pinot Meunier. Cukr zakrývá charakter vína a překrývá jeho jemné aroma. Buď jak buď, zájem o sladká šampaňská vína se, jak se zdá, opět probouzí. Možná se tak děje díky zvyšujícímu se zájmu o gastronomii vůbec. Lidé objevují, že ke kachním fois gras nemusí nutně objednat sauternské; sladké šampaňské je docela dobře zastoupí, a to i s marinovaným lososem nebo dezerty.

Bugsy's Bar
Moët and Chandon Champagne

Dom Pérignon